Sterfte

Heel veel studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen verkeer(sintensiteit) en sterftecijfers of levensverwachting voor omwonenenden.

De N65 loopt dwars door het dorp Helvoirt. Het verkeer staat stil bij het stoplicht, neemt ieder jaar met enkele procenten toe evenals de dagelijkse files. Al tientallen jaren wordt er over gesproken dat er wat moet gebeuren. Met lapmiddelen gaat het niet langer. Er moet wat gebeuren en niet alleen in Helvoirt.

Daarom hebben we voor de N65 het verband gekwantificeerd tussen de N65 en locale sterfte. De conclusie was dat het gaat om 2-6 met verkeersdoden vergelijkbare sterfte per jaar. Het getal 2 komt uit diverse studies die globaal er op neer komen dat omwonenden aan een drukke verkeersweg gemiddeld 1,45 levensjaar missen. Zie deze link.
Het getal 6 komt uit een vergelijking over meerdere jaren tussen de meest vergelijkbare dorpen Helvoirt en Haaren. Zie deze link.

In de locale blaadjes Pomphuiske en Haarens Klokje is een populaire samenvatting van deze analyse gegeven in 3 kleine artikelen met links naar de relevante bronnen.

  1. In aflevering 1 sterftecijfers Helvoirt zijn de sterftecijfers van de 4 dorpen(Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel) geanalyseerd. De conclusie was dat de extra sterfte in Helvoirt van 6 personen toegewezen moet worden aan de N65.
  2. In aflevering 2 reageerden B&W Haaren en diverse raadsleden op dit gegeven. De belangrijkste tegenargumenten waren a. dat er nog meer verklarende factoren zouden kunnen zijn en b. dat in Helvoirt relatief iets meer ouderen wonen. Iedereen is uitgenodigd andere verklarende factoren te vinden of fouten in de redenering.
  3. In aflevering 3 bleek dat er geen andere verklarende factoren of fouten in de analyse zijn gemeld. Het bleek juist dat de relatief iets grotere groep ouderen (>=75 jaar) in Helvoirt een beperkte invloed heeft. Het feit dat er in Helvoirt ook meer vrouwen wonen en het inkomen iets hoger, bleek kwantitatief niet echt relevant.

Ook bleek dat met name sommige raadsleden uit de fracties in de Raad die voorshands een meerderheidscoalitie vormt, zich door deze analyse nog niet wilden laten overtuigen. Op hun verzoek hebben we de analyses uitgebreid naar nog oudere leeftijdgroepen >=85 jaar. Zie deze link. Daaruit blijkt nog minder invloed van die oudere leefijdsgroepen.

Graag nodigen we iedereen uit andere dan de al genoemde verklarende factoren of fouten in de analyse te melden in een reactie op dit blog.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s